Poznáte rímsky hrniec? Toto sú výhody hlineného pekáča na zdravé varenie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Zdravá strava je často spojená s nie príliš lahodnou chuťou. Rímsky hrniec je v tomto prípade ideálnym riešením. V tomto druhu nádoby dokážete pripraviť rôzne chutné pokrmy od mäsa, cez ryby až po zeleninu. Máte ho doma tiež?
Chceli by ste sa o rímskych hrncoch dozvedieť viac? V tom prípade je tento článok práve pre vás.
Obľúbené produkty
Čo je to rímsky hrniec?
Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jeden je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú červenohnednú alebo tehlovú farbu, tenké steny a hrnce sa môžu pýšiť rôznymi prevedeniami, vďaka odtlačanými vzormi do hliny. Kľúčovým faktorom je, aby keramický pekáč dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a ďalšou výhodou je, že jedlo môžete v takomto hrnci priamo servírovať.
Ako funguje?
Používanie hrnca je pomerne unikátne. Na rad prichádza spomínaná nasiakavosť vody. Nový rímsky hrniec namočte aspoň na dve hodiny do vody, postup opakujte aj pred ďalším varením jedla. Pri opakovanom používaní stačí hrniec namočiť vždy na 10 až 20 minút. Pýtate sa, prečo?
Namočenie do vody eliminuje pachy z predošlého prírpavy jedál, zároveň sa počas varenia a pečenia bude uvoľňovať vodná para. Vďaka tomu sa vaše jedlo nepripáli a nemusíte pridávať žiadny tuk. Jedlo je tak nízkokalorické a chutné, keďže sa robí vo vlastnej šťave, resp. pomocou horúcej pary. Hrniec môžete vložiť do plynovej, elektrickej, ale tiež mikrovlnnej rúry.
Pozor na náhle zmeny teploty
Hlina a keramické nádoby vydržia vysoké teploty, no sú náchylné na náhle teplotné zmeny. To znamená, že rímske hrnce by ste mali vkladať do studených rúr. Keď ich z tade vyberáte, tak sú rozhorúčené, a preto by ste ich nemali ihneď položiť na studený povrch, keďže by mohli prasknúť. Ideálne sú drevené alebo korkové podložky. To platí aj pri vode - ak je hrniec už horúci, tak nepodlievajte studenou vodou.
Ideálna je kombinácia mäsa so zeleninou
Ak je hrniec dostatočne namočený, na rad prichádzajú ingrediencie. To, aké kombinácie si zvolíte je čisto na vás - vďaka princípu fungovania rímskeho hrnca len ťažko pochybíte. Môžete v ňom pripravovať len mäso, no najlepšie sú kombinácie mäsa a dusenej zeleniny.
Ak budete pripravovať mäso (hovädzie, bravčové či hydinové) spolu so zeleninou, zmiešaná chuť a aróma vytvoria perfektnú kombináciu. To platí aj pri prílohách - spolu s hlavným jedlom môžete pokojne dusiť aj zemiaky alebo ryžu.
Aj chrumkavé jedlá
Pri varení či pečení je rímsky hrniec zakrytý pokrievkou, aby sa jedlo dobre udusilo a zachovalo si svoju šťavnatosť a vôňu. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si radi pochutnajú na chrumavkých jedlách, máme pre vás malú radu. Pečiete chlieb alebo mäso a chceli by ste mať jemne chrumkavú kôrku či kožu z mäsa? Pár minút pred dokončením zložte dole pokrievku a jedlo dorobte bez nej.
Starostlivosť o rímske hrnce
Na pamäti majte hlavne to, že keramika je krehká a ľahko sa môže prasknúť. Stať sa tak môže v 2 prípadoch - pri teplotných zmenách a pri mechanickom poškodení. Pri manipuácií s hrncom buďte opatrní a dbajte na to, aby nebol vystaveným teplotným výkyvom.
Na umývanie používajtee klasickú hubku alebo kefu a teplú čistú vodu. Vyhnite sa hlavne drôtenkám a saponátom. Po umytí hrniec uložte na vzdušné miesto, odkryte ho a nechajte ho vysušiť aspoň 1 deň.
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie

Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.

Viete, kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať – pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Pri výbere lustra treba myslieť nielen prakticky, ale aj esteticky. Luster musí poskytnúť dostatočné osvetlenie a zároveň môže pôsobiť na pohľad zaujímavo.
Publikované dňa: 24.03.2024
Posledná aktualizácia: 24.03.2024
V tejto kategórií nájdete aj:

Počas leta trávime značný čas aj pri vode. Kúpanie v mori, jazerách, štrkoviskách či brodenie menších potokov si vieme spríjemniť obutím kvalitných topánok do vody, ktoré vás ochránia...

Pri výbere klimatizácie by sme nemali prihliadať iba na jej cenu, dizajn, prípadne značku. Dôležité sú parametre ako výkon a veľkosť miestnosti. Samozrejme by sme nemali zabúdať ani na...

Malý a lacný ozónový generátor je šikovný prístroj, ktorý vyrieši desiatky bežných problémov v domácnosti. V našom článku vám prezradíme nielen to, ako funguje, ale aj na čo všetko sa dá...