Poznáte rímsky hrniec? Toto sú výhody hlineného pekáča na zdravé varenie

Zdravá strava je často spojená s nie príliš lahodnou chuťou. Rímsky hrniec je v tomto prípade ideálnym riešením. V tomto druhu nádoby dokážete pripraviť rôzne chutné pokrmy od mäsa, cez ryby až po zeleninu. Máte ho doma tiež?

Najlepší rímsky hrniec

Chceli by ste sa o rímskych hrncoch dozvedieť viac? V tom prípade je tento článok práve pre vás.

Obľúbené produkty

Čo je to rímsky hrniec?

Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jeden je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú červenohnednú alebo tehlovú farbu, tenké steny a hrnce sa môžu pýšiť rôznymi prevedeniami, vďaka odtlačanými vzormi do hliny. Kľúčovým faktorom je, aby keramický pekáč dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a ďalšou výhodou je, že jedlo môžete v takomto hrnci priamo servírovať.

Ako funguje?

Používanie hrnca je pomerne unikátne. Na rad prichádza spomínaná nasiakavosť vody. Nový rímsky hrniec namočte aspoň na dve hodiny do vody, postup opakujte aj pred ďalším varením jedla. Pri opakovanom používaní stačí hrniec namočiť vždy na 10 až 20 minút. Pýtate sa, prečo?

Hlinený rímsky hrniec

Namočenie do vody eliminuje pachy z predošlého prírpavy jedál, zároveň sa počas varenia a pečenia bude uvoľňovať vodná para. Vďaka tomu sa vaše jedlo nepripáli a nemusíte pridávať žiadny tuk. Jedlo je tak nízkokalorické a chutné, keďže sa robí vo vlastnej šťave, resp. pomocou horúcej pary. Hrniec môžete vložiť do plynovej, elektrickej, ale tiež mikrovlnnej rúry.

Pozor na náhle zmeny teploty

Hlina a keramické nádoby vydržia vysoké teploty, no sú náchylné na náhle teplotné zmeny. To znamená, že rímske hrnce by ste mali vkladať do studených rúr. Keď ich z tade vyberáte, tak sú rozhorúčené, a preto by ste ich nemali ihneď položiť na studený povrch, keďže by mohli prasknúť. Ideálne sú drevené alebo korkové podložky. To platí aj pri vode - ak je hrniec už horúci, tak nepodlievajte studenou vodou.

Ideálna je kombinácia mäsa so zeleninou

Ak je hrniec dostatočne namočený, na rad prichádzajú ingrediencie. To, aké kombinácie si zvolíte je čisto na vás - vďaka princípu fungovania rímskeho hrnca len ťažko pochybíte. Môžete v ňom pripravovať len mäso, no najlepšie sú kombinácie mäsa a dusenej zeleniny.

Kvalitné rímske hrnčeky

Ak budete pripravovať mäso (hovädzie, bravčové či hydinové) spolu so zeleninou, zmiešaná chuť a aróma vytvoria perfektnú kombináciu. To platí aj pri prílohách - spolu s hlavným jedlom môžete pokojne dusiť aj zemiaky alebo ryžu.

Aj chrumkavé jedlá

Pri varení či pečení je rímsky hrniec zakrytý pokrievkou, aby sa jedlo dobre udusilo a zachovalo si svoju šťavnatosť a vôňu. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si radi pochutnajú na chrumavkých jedlách, máme pre vás malú radu. Pečiete chlieb alebo mäso a chceli by ste mať jemne chrumkavú kôrku či kožu z mäsa? Pár minút pred dokončením zložte dole pokrievku a jedlo dorobte bez nej. 

Starostlivosť o rímske hrnce

Na pamäti majte hlavne to, že keramika je krehká a ľahko sa môže prasknúť. Stať sa tak môže v 2 prípadoch - pri teplotných zmenách a pri mechanickom poškodení. Pri manipuácií s hrncom buďte opatrní a dbajte na to, aby nebol vystaveným teplotným výkyvom.

Rímsky hrniec na polievku

Na umývanie používajtee klasickú hubku alebo kefu a teplú čistú vodu. Vyhnite sa hlavne drôtenkám a saponátom. Po umytí hrniec uložte na vzdušné miesto, odkryte ho a nechajte ho vysušiť aspoň 1 deň.

Autor článku

Jaroslav Uram

K písaniu článkov som sa dostal už na gymnáziu a za tých pár rôčkov sa z toho vyvinulo skvelé hobby a mám v pláne ho naplno rozvíjať aj naďalej. Na...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Červená obývačka – každého upúta na prvý pohľad Červená obývačka – každého upúta na prvý pohľad

Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete, kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať – pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Luster do obývačky, kuchyne, jedálne i do spálne. V kurze sú moderné i krištáľové lustre Luster do obývačky, kuchyne, jedálne i do spálne. V kurze sú moderné i krištáľové lustre

Pri výbere lustra treba myslieť nielen prakticky, ale aj esteticky. Luster musí poskytnúť dostatočné osvetlenie a zároveň môže pôsobiť na pohľad zaujímavo.



Publikované dňa: 24.03.2024
Posledná aktualizácia: 24.03.2024
Hodnotenie článku:
(87.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Topánky do vody pre deti aj dospelých. Veľkosť je dôležitáTopánky do vody pre deti aj dospelých. Veľkosť je dôležitá

Počas leta trávime značný čas aj pri vode. Kúpanie v mori, jazerách, štrkoviskách či brodenie menších potokov si vieme spríjemniť obutím kvalitných topánok do vody, ktoré vás ochránia...

Aký výkon klimatizácie na m2 a m3? Pozor na slabý výkon!Aký výkon klimatizácie na m2 a m3? Pozor na slabý výkon!

Pri výbere klimatizácie by sme nemali prihliadať iba na jej cenu, dizajn, prípadne značku. Dôležité sú parametre ako výkon a veľkosť miestnosti. Samozrejme by sme nemali zabúdať ani na...

Skúsenosti s ozónovým generátorom do auta i bytu sú výbornéSkúsenosti s ozónovým generátorom do auta i bytu sú výborné

Malý a lacný ozónový generátor je šikovný prístroj, ktorý vyrieši desiatky bežných problémov v domácnosti. V našom článku vám prezradíme nielen to, ako funguje, ale aj na čo všetko sa dá...