Ako si založiť kvások? Ako sa oň starať a ako ho prikrmovať?

Kváskovanie – kedysi bežná záležitosť v domácnostiach našich prastarých materí, dnes znovuobjavený trend. Pečivo z kvásku nenadúva, je ľahšie stráviteľné, nespôsobuje pálenie záhy a má nižší glykemický index.

Ako si založiť kvások na pečenie chleba a pečiva?

A to je len malá časť jeho benefitov. Tak prečo nevymeniť droždie za kvások?

Obľúbené knihy s receptami z kvásku

Čo je kvások

Kvások je druh kvasníc používaných pri pečení chleba, pečiva a koláčov. Používa sa podobne, ako droždie, sóda alebo prášok do pečiva a jeho úlohou je, aby nám pečivo krásne narástlo. Kvások sa dá jednoducho založiť doma alebo si z neho kúsok odobrať od niekoho, kto má s kváskovaním skúsenosti. Na jeho výrobu je potrebná len voda, múka a kúsok jablka. Silný a kvalitný kvások budete mať hotový už za 14 dní.

Prečo si piecť vlastné kváskové pečivo?

V dnešnej dobe, keď máme v obchodoch vždy dostatok čerstvého pečiva za nízke ceny, sa môže zdať zvláštne, ak sa niekto dobrovoľne rozhodne piecť si ho sám doma a stráviť čas zakladaním a kŕmením kvásku. Má kvások skutočne toľko pozitív oproti bežnému pečivu z droždia? Posúďte sami:

  • je ľahšie stráviteľný ako pečivo z droždia
  • nenadúva
  • nepáli z neho záha
  • pôsobí zásadito, teda pomáha pri prekyslenom organizme
  • má nižší glykemický index
  • pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt
  • podporuje črevnú peristaltiku
  • pomáha udržiavať zdravé črevá
  • prispieva k zlepšeniu stavu pokožky a alergií
  • nespôsobuje únavu
  • posilňuje imunitu
  • neobsahuje konzervačné látky, farbivá, žiadne aditíva a chémiu
  • pečenie prináša relax a psychohygienu

Kváskové pečivo z domáceho kvásku

Ako si vyrobiť kvások krok po kroku

Založenie kvásku nie je také zložité, ako sa zo začiatku zdá, chce to len čas a trpezlivosť. Na začiatok budeme potrebovať:

  • celozrnnú ražnú múku
  • chlebovú ražnú múku
  • jablko
  • vodu
  • sklenený pohár s uzatvárateľným vekom v 2 veľkostiach (najlepšie 0,7 a 1 l)

A môžeme začať kváskovať. V prvý deň pridáme do pohára jablko, vodu a múku a následne budeme každým dňom pridávať určité množstvo múky a vody, až kým v 14. deň bude pohár plný a kvások pripravený na použitie.

Prvé 4 dni sa budeme kvásku venovať dvakrát denne – ráno a večer, a od 5. dňa do konca už len raz za deň. Ak chcete vidieť pokrok a zaznamenávať si, ako vám kvások rastie, zakaždým, keď budete dopĺňať suroviny, si fixkou zaznačte aktuálnu hladinu zmesi.

  • Deň 1.: Ráno v zaváraninovom pohári zmiešame 30 g vody (asi 2 lyžice) a 15 g celozrnnej ražnej múky (asi 1 lyžica). Jablko nakrájame na menšie kúsky a do zmesi pridáme asi 3 – 4 kúsky jablka. Ako alternatíva poslúži aj hrozno bez jadierok. Zmes premiešanie a prikryjeme vrchnákom – ním pohár prikryjeme vždy po priložení nových surovín. Večer pridáme rovnaké množstvo vody a múky - 30 g vody a 15 g celozrnnej ražnej múky a premiešame.
  • Deň 2. – 3.: V obe dni pridáme do kvásku rovnaké množstvo surovín. Ráno aj večer pridáme 30 g vody15 g celozrnnej ražnej múky. Zamiešame a prikryjeme pohár viečkom.
  • Deň 4.: Ráno „presťahujeme“ zmes do väčšieho. 60 g zmesi presunieme do väčšieho pohára (pozor, jablko alebo hrozno necháme v menšom pohári) a pridáme suroviny. No odteraz primiešavame chlebovú ražnú múku. Ráno aj večer teda primiešame 30 g vody 30 g chlebovej ražnej múky.
  • Deň 5. – 14:  Od 5. dňa primiešavame suroviny už len raz denne a vždy rovnaké množstvo – 30 g vody 30 g chlebovej ražnej múky. V 14. deň je kvások hotový a pripravený na použitie.

Založenie a prikrmovanie kvásku

Vytvoriť si kvalitný, silný kvások teda môžete aj doma, a to len za pomoci jablka, dvoch druhov múky a vody. 14 dní kváskovania je teda za nami, čo teraz? V 14. deň môžete svoj kvások použiť. Upečte si kváskový chlebík a ďalšie pečivo – rožky, bagely, sladké rožky, dukátové buchtičky, šišky, buchty, lievance, bábovky, záviny, torty, muffiny, koláčiky ale aj krekry či domácu pizzu. Možností je neúrekom a recepty možno nájsť nielen na internete, ale aj v niekoľkých knihách venovaných špeciálne kváskovaniu.

Predtým, než sa vrhnete na pečenie, však nezabudnite na jednu dôležitú vec. Kúsok kvásku si odoberte do menšieho pohára, postačia aj 2 lyžice, a nechajte v chladničke. Tento kvások budete naďalej kŕmiť a vytvoríte si tak kvások na ďalšie pečenie. To znamená, že ak budete chcieť piecť z kvásku nabudúce, už nebudete musieť prejsť 14-dňovým procesom zakladania kvásku úplne od začiatku. Stačí, ak si zakaždým kúsok kvásku necháte a budete ho priebežne „kŕmiť“.

Starostlivosť o kvások

„Vypestovaním“ si prvého kvásku to nekončí – teda pokiaľ ho nechcete len jednorazovo zapracovať do pečiva. Ak chcete kvások pestovať ďalej, treba sa oň príkladne starať, je to predsa živý organizmus. Kvások, ktorý ďalej nekŕmime a chceme spracovať, je potrebné spotrebovať do 7 dní. Inak ho máme uložený v chladničke a raz za čas ho prikŕmime.

Vždy, keď z kvásku uberieme 1 lyžicu, pridáme naspäť 1 lyžicu vody a 1 lyžicu chlebovej ražnej múky. Kvások premiešame a necháme mimo chladničky len prikrytý viečkom asi 10 – 12 hodín. Potom ho môžeme vrátiť do chladničky, kde máme opäť 7 dní na to, aby sme ho použili, inak ho doplníme rovnakým spôsobom. Kvások má teda svoje miesto na poličke v chladničke, kde je v pohári uzavretý, a dopĺňame ho každých 7 dní alebo vtedy, keď z neho uberieme.

Najčastejšie chyby a problémy pri kváskovaní

  • Pri dopĺňaní surovín do kvásku lyžicou si dajte pozor, aby ste sa zmesi nedotýkali prstami, čím by sme mohli do kvásku zaviesť baktérie.
  • V zimnom období si dajte pozor na to, kam kvások uložíte. Na okne by vám mohol zmrznúť. Kvások potrebuje rásť pri izbovej teplote a ak je v dome, môžete ho uložiť k spotrebičom, pri ktorých je teplejšie, nie však k radiátoru.
  • Pri zakladaní prvého kvásku sa vám môže zdať, že kvások je už hotový po týždni kŕmenia – veď pohár je takmer plný a vy sa už neviete dočkať, aby ste si upiekli svoj prvý chlebík. Aj takýto kvások môžete použiť, no nemusí byť dostatočne pripravený, chlebík sa nemusí vydariť. Po 14 dňoch dosiahne kvások požadovaný účinok.
  • Netrpezlivosť takisto vedie k preskakovaniu dôležitých krokov ako pri starostlivosti o kvások, tak aj pri samotnom pečení, pri ktorom je dodržanie postupnosti naozaj dôležité. Ak chceme predísť zaručeným nepodarkom a neúspechu, je potrebné dodržiavať všetky kroky a odporúčania.
  • Po čase nám môže kvások tvoriť menej bublín, výsledkom čoho pečivo nie je pekne nadýchané. Pomôcť si môžeme tak, že z neho odoberieme do iného pohára, pridáme lyžicu vody a múky a pokračujeme v novom pohári.

Ako sa pečie z kvásku

Pečenie z kvásku je časovo náročný proces. Začína vytvorením „základu“, „štartéra“ alebo „rozkvasu“. Všetky tieto slová označujú to, že si odoberiete za lyžicu kvásku, primiešate vodu a múku podľa receptu a necháte pri izbovej teplote kvasiť po dobu 10 – 12 hodín. Potom sa primiešajú ďalšie ingrediencie. Na chlebík za zvykne používať len múka, voda, soľ a samotný základ, prípadne sa pridajú nejaké semená, rasca a podobne. Týmto proces nekončí, chlieb ešte nie je pripravený na pečenie.

Ako piecť chlieb z kvásku?

Takéto dobre vymiesené cesto sa nechá postáť 2 – 3 hodiny a medzitým sa 2 – 3 krát poriadne premiesi. Kým kysne, je zakryté fóliou alebo utierkou. Cesto sa napokon premiestni do ošatky, ktorá sa vysype škrobom. Cesto opäť kysne 10 – 12 hodín, kým je pripravené na pečenie. V rúre sa chlieb pečie pri dvoch rôznych teplotách. Najprv sa používa vyššia, asi 250 °C, kedy je v rúre aj ďalší plech s vodou kvôli pare. Po 10 minútach sa tento plech vyberie a teplota zníži na 200 – 220 °C. Chlebík dopekáme ešte asi 20 minút. Po dopečení je treba nechať chlieb vychladnúť predtým, než ho začneme krájať.

Ak sa pýtate, ako je možné z časového hľadiska toto stíhať pri práci, odpoveďou je dôkladné plánovanie. Na pečenie si vyhraďte 2 dni. Začnite ráno, pred odchodom do práci si zarobte základ. Po večeri sa môžete venovať mieseniu cestu, ktoré bude trvať spolu maximálne 3 hodiny. Chlebík potom vložíte do ošatky a necháte odležať. Nasledovné ráno pred odchodom do práce si vyhraďte zhruba 1 hodinu času – na predhriatie rúry a 30 minút pečenia.

Nenechajte sa odradiť a skúste to znova

Mnohých začiatočníkoch dokážu odradiť prvé neúspechy. Nepodarí sa im založiť prvý kvások alebo sa im na prvýkrát nedarí upiecť dokonalý kváskový chlebík a je koniec. Treba si však uvedomiť, že aj tí s najbohatšími skúsenosťami s kváskovaním niekde začínali a aj oni mali spočiatku niekoľko nepodarkov, kým sa dopracovali k voňavému, nadýchanému chlebíku.

Začiatočníkov môže odradiť množstvo špecifických krokov, ktoré musia byť vykonané v určitom časovom intervale a celková časová náročnosť pečenia. No po tom, čo napečiete svoj prvý chrumkavý chlebík, si aj vy kváskovanie zamilujete a pri pravidelnom vypekaní si aj vy všimnete zdravotné benefity, lepšie trávenie a posilnenú imunitu.

Autor článku

Redakcia Habio.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.

Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň

Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.

Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane

Farba dreva v kombinácii s bielou je pre kuchyne typická. Napriek tomu, že už sa môže zdať táto kombinácia obohraná, stále sa teší veľkej obľube a stále dokáže prekvapiť. Ak neviete, akú...



Publikované dňa: 20.06.2024
Posledná aktualizácia: 20.06.2024
Hodnotenie článku:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Topánky do vody pre deti aj dospelých. Veľkosť je dôležitáTopánky do vody pre deti aj dospelých. Veľkosť je dôležitá

Počas leta trávime značný čas aj pri vode. Kúpanie v mori, jazerách, štrkoviskách či brodenie menších potokov si vieme spríjemniť obutím kvalitných topánok do vody, ktoré vás ochránia...

Aký výkon klimatizácie na m2 a m3? Pozor na slabý výkon!Aký výkon klimatizácie na m2 a m3? Pozor na slabý výkon!

Pri výbere klimatizácie by sme nemali prihliadať iba na jej cenu, dizajn, prípadne značku. Dôležité sú parametre ako výkon a veľkosť miestnosti. Samozrejme by sme nemali zabúdať ani na...

Skúsenosti s ozónovým generátorom do auta i bytu sú výbornéSkúsenosti s ozónovým generátorom do auta i bytu sú výborné

Malý a lacný ozónový generátor je šikovný prístroj, ktorý vyrieši desiatky bežných problémov v domácnosti. V našom článku vám prezradíme nielen to, ako funguje, ale aj na čo všetko sa dá...